Cu toții știm sensul care umblă în conștiința societății; acel sens la îndemână pentru majoritatea vorbitorilor de română.
Îndată ce auzim pe cineva rostind cuvântul „macara”, în mintea noastră se conturează instant imaginea structurii metalice gigantice pe care o vezi fără excepție pe orice șantier.
Ne referim aici, desigur, la sistemul tehnic complex, folosit adesea în construcții, cu scopul de a ridica și muta încărcături mari pe distanțe mici. Principiul de funcționare a unei macarale, constă în plasarea pe două sau mai multe axe a multor scripeți pe care sunt înfășurate cabluri, lanțuri sau frânghii.
„Macara” nu este singurul cuvânt care să desemneze acest sistem. Vocabularul românesc cunoaște cuvinte ca „palan” și, cel specific marinei, „muflă”.
Ne-am gândit, totuși, să facem un mic joc de imaginație, prin care să explorăm toate – sau, cel puțin, câte reușim să identificăm – sensurile cuvântului „macara”. Astfel, vă prezentăm scurtul ghid pentru semnificațiile acestui termen.
Deci, câte sensuri credeți că are cuvântul macara?
Am numit mai devreme primul și cel mai comun sens. Așa că trecem direct la numărul doi cu sensul de „scripete”. Pe filieră etimologică (adică la originea cuvântului), „macara” vine din turcescul „makara”, care înseamnă chiar scripete.
Al treilea sens pe care l-am identificat este acela de sul al fântânii. Dacă nu vi se pare cunoscut, asta-i pentru că este folosit regional cu acest sens. Avem definițiile DEX ca dovadă:
Aici ne referim la grindeiul sau tamburul unei fântâni, adică la bucata de cilindru pe care se înfășoară frânghia de care este legată găleata cu care se colectează apa.
Sensul numărul patru ne duce și mai departe de imaginea mentală pe care cuvântul „macara” o proiectează. Imaginarul regional extinde sensul acestui cuvânt cu semnificația „mosorel”. Folosit ca regionalism, macara se referă la bucata de lemn sau carton pe care se înfășoară ața de cusut.
Am ajuns și la al cincilea sens – cine se aștepta la atâtea? Ne abatem de la sensurile acoperite de DEX, pentru că, în uzul comun, macara este cuvântul folosit pentru desemnarea sistemului electric sau mecanic care ridică și coboară geamurile de la mașină.
Acesta nu are de-a face cu manivela sau butonul pe care le acționați pentru a face ca geamul să coboare sau să se ridice.
În final, ultima semnificație pe care am identificat-o este aceea de „crivac”. Dacă nu știți ce este acela crivac, dați-ne voie să explicăm. Crivac reprezintă bucățile de lemn care fixează piatra de jos a morii, denumită piatră zăcătoare.
Cu alte cuvinte, este un element-cheie al morilor. Din nefericire, nu avem o fotografie cu acesta.
Cele 6 sensuri ale cuvântului „macara”
Dincolo de comunul „utilaj de construcții”, macara acoperă mai multe sensuri decât ne așteptam: scripete, grindei, mosorel, crivac și sistem de deschidere și închidere al geamurilor auto.
Noi am identificat un total de 6 semnificații pentru „macara”. Voi câte ați găsit?
aprilie 4, 2022